Ånglok 16 på fel spår
Maria Lang
Norstedts (1987)
In Collection
#3929
0*
Deckare
Hardcover 9789118724121
Sweden  Swedish
Möte på ett tåg. Ett alldeles vanligt modernt tåg en vinterkväll år 1987. Yngling träffar flicka, och ytligt sett händer ingenting mera upphetsande än att de samtalar om tåg och tågresor förr i världen, om Sveriges första ånglok och Sveriges äldsta järnväg, som en gång utgick från deras gemensamma hemort Skoga.

När de väl anlänt till småstaden i den västmanländska Bergslagen tätnar emellertid mystiken.

Hur har flickans mor och mormor, som bägge är änkor efter två inte alltför högavlönade lokförare, haft råd att överta och topputrusta värdshuset Tre små gummor och till på köpet köra omkring i en spritt ny Alfa Romeo 75?

Och vad hände en februarinatt under andra världskriget, när järnvägens stolthet, det starka och ståtliga Ånglok 16 med en rad hemlighetsfulla godsvagnar i släptåg avvek från den normala rutten ner mot Vänern och i stället satte kurs norrut genom de ödsliga svarta skogarna?

Samma ånglok som i våra dagar snällt drar fascinerade turister på Skoga nybildade Veteran Järnvägs eftertraktade sommarutflykter! Men som också på ett bestämt datum på nytt upprepar sin nattliga färd?

Det är mysterier som Christer Wijk, assisterad av sin unge vän Janne, har satt sig i sinnet att lösa. Om utgången är den bästa och lyckligaste för alla parter förblir ända intill det spännande slutet synnerligen ovisst.

Credits
Cover Artist Hoffner, Jan
Illustrator Hoffner, Jan

Characters
Christer Wijk
Almi Graan
Jan Hoffner (=Jan Torén)
Helena Wijk
Leo Berggren
Erk Berggren
Björn Lundevall
Product Details
No. of Pages 199
Height x Width 215 x 140  mm
Original Publication Year 1987
Personal Details
Read It Yes (2) (2013-05-20)
Store Gåva
Purchase Date 2010-08-16
Tags *2011*, *2013*
User Defined
User Text 1 4
Notes
Miljö: Skoga.
Boken börjar fredagen den 2 januari 1987. Anneli Hoffner "och hennes Roffe" bor i Västerås, och Janne har varit där och firat Annelis födelsedag ett par dygn i förväg. Hon fyller alltså i början av januari.